Bornholmsmodellen – app

Posted on

I vår kommun har vi i vår läs- och skrivplan att vi ska jobba med språklekar enligt Bornholmsmodellen i förskoleklass och under början av höstterminen av åk 1.

Det finns alltid elever som behöver träna lite extra och att hitta appar som kan passa ihop med det jobbet kan vara lite klurigt med tanke på att utbudet är enormt. Därför blev jag extra glad när jag på Dysleximässan i slutet av oktober fick se att det var en app på gång som passade ihop med detta – Bornholmslek. Nu finns den att ladda ner i App Store.

bornholmslek flyer

Den bygger på Bornholmsmodellen och det är tre av de sex språkleksgrupperna som finns i appen.

Det är Rimlek där man ska para ihop en bild med annan bild. I första delen är det enstaviga rim och sedan finns det en andra del där man tränar tvåstaviga rim. Det är en röst som talar om vad det är på bilden till exempel en mus i ett … Man ska då flytta musen till huset.

image image

 

I Hur låter orden? kommer det ett tåg med vagnar. På dessa vagnar finns tavlor med bilder. Dessa tavlor ska man ställa på rätt hylla utifrån vilket som är första ljudet i ordet på bilden. För att veta vilket ordet är kan man klicka på bilden så säger en röst vad det är. Man kan välja på om bokstäverna ska visas som versaler eller gemener. Det finns två svårighetsgrader. Den gröna där orden börjar på ”hållkonsonanter” som till exempel f, l, m, n, r och s och de gula där orden börjar på ”stötkonsonanter” som till exempel k, d, f, g, l och b.

image2013-11-23 20.56.19

I den tredje delen ska man Bygga ord. Man får en bild och ska sedan skriva ordet genom att dra bokstäverna till rutorna på den gröna listen. När bilden kommer fram säger en röst vad det är på bilden. Man kan också klicka på den flera gånger för att höra ordet. Om man klickar på en bokstav så säger rösten bokstavsljudet tydligt. När man har byggt ihop ordet säger rösten det färdigbyggda ordet. Även här finns det två olika svårighetsgrader. Den gröna som har 2-3 bokstäver i ordet och den gula där det är 3-6 bokstäver i orden. Det förekommer ingen dubbelteckning. I både den gröna och gula kan man välja på om man vill ha versaler eller gemener.

image image

Jag tycker att det är en väldigt bra app som vi kommer att få användning av i förskoleklassen för att kunna träna mera på de moment vi jobbar med i Bornholmsmodellen med hela gruppen, men även både i klass 1 och 2. Vi har elever där som inte är säkra på rim och inte heller kommit igång med läsningen ordentligt och behöver förstärka detta.

Det som jag också tycker är bra med appen är att rösten som berättar saker är mycket tydligt samt att det är bokstävernas ljud man får och inte namnen för bokstäverna. Bilderna är tilltalande och tydliga. Att det inte är ord med dubbelteckning med där de ska lägga orden tycker jag också är ett plus.


Filmer om kamratbedömning

Posted on

Att jobba med kamratbedömning på olika sätt har varit väldigt utvecklande. Här är exempel på tre mycket bra filmer som tar upp det på lite olika sätt.

En film som jag tycker väldigt mycket om. Många har också använt den med elever på mellanstadiet.

Om du vill ha den textad på svenska, klicka här.
Klicka på Select language under filmen om du vill ha den textad på svenska.

Två stjärnor och en glödlampa. Den är hämtad från Pedagog Stockholm

Två stjärnor och en önskan har Kristina på Sätunaskolan gjort