För nästan 3,5 år sedan skapade jag kunskapsväggen för åk 1-3. Det gjorde jag för att synliggöra för mina elever vad det var vi skulle jobba med och vad de skulle lära sig. Jag fick sedan förfrågan från fler att även göra en för åk 4-6 vilket jag gjorde under hösten 2014. Jag trodde aldrig att det skulle bli så många som skulle använda sig av den som det har blivit under dessa år. Jättekul att fler tycker att de kan ha användning av den på olika sätt.
Nu har jag under de två senaste läsåren jobbat på mellanstadiet och använt mig av den för åk 4-6 med mina elever för att synliggöra lärandet för dem. Från början gjorde jag en pdf för varje ämne som innehöll centralt innehåll, förmågor och kunskapskrav. Jag har själv delat upp den och haft kunskapskraven för sig då jag inte har haft de uppsatta utan visat de via projektorn i samband med att vi jobbat med vissa kunskapskrav. Det är flera som hört av sig och vill ha det uppdelat i pdf så nu ligger centralt innehåll och förmågor i en pdf och översikter med kunskapskrav i en annan till varje ämne. Jag har också uppdaterat översikterna med kunskapskraven så att de ska bli mer överskådliga för eleverna samt rättat till lite fel som jag hittat i dem. Kunskapskraven är skrivna med du istället för eleven, annars så är det samma text som kunskapskraven i Lgr 11.
Överikterna av kunskapskraven är gjorda utifrån Johan Alms kunskapsöversikter. Du kan läsa mer om hans tankar och upplägg om lärandematriser här.
Om du vill läsa mer om det jag lagt ut tidigare om hur jag jobbar med kunskapsväggen finns det under Kunskapsväggen i menyn eller via taggen kunskapsvägg.
Om du vill ladda ner materialet så hittar du det på Skolmagi.